Mięso w roli głównej

0
1598

Na świecie żyją ludzie nie spożywający mięsa i jego przetworów, a także nie jedzący ryb, śledzi i owoców morza. Ludzie tacy określają siebie jako wegetarianie. Lecz spożywanie mięsa bardzo dobrze wpływa na organizm człowieka pod warunkiem, że nie jest ono tłuste, smażone i nadużywane w dużych ilościach.

Gdy marzy nam się swojska wędlina

Smakują nam różnego rodzaju mięsa. Jedni z nas uwielbiają drób i ryby, a inni wolą na przykład mięso wieprzowe lub wołowe. Wielu Polaków uwielbia także dziczyznę przygotowywaną na różne sposoby. W niektórych krajach spożywa się również baraninę, koninę i mięso ze zwierząt dla nas egzotycznych. Wszystko jest kwestią tradycji i gustu kulinarnego. Mięso można kupić w całości lub nabyć od razu zmielone. Lecz najlepiej mięso mielić w domu, a zwłaszcza wtedy, gdy planujemy sami zrobić wędliny na użytek swojego gospodarstwa domowego. Do mielenia używamy różnych maszynek, lecz najbardziej praktyczny w takiej sytuacji będzie wilk do mięsa. Jest to dość duża maszyna służąca do rozdrabniania mięsa. Składa się z obudowy, z noży, z szarpaka, z siatek o różnej wielkości oczek, jest też gardziel z podajnikiem ślimakowym,

Co można powiedzieć o mięsie?

Mięso stanowi dominujący składnik pokarmowy w diecie większości ludzi na świecie i dlatego przywiązuje się dużą wagę do sposobu jego przyrządzania. Oczekuje się, aby było dobrze przygotowane, smaczne i ładnie podane. Przygotować mięso pomoże wilk do mięsa. Ta wielka maszynka do mięsa potrafi rozdrobnić surowiec na takie kawałki, jakich oczekujemy, gdyż posiada kilka siatek, które są w stanie zadowolić każdego kucharza. Mięso jest najstarszym pokarmem na świecie. Już w czasach pierwotnych stanowiło źródło dostarczania ludziom energii i utrzymywało ich przy życiu. Lecz nie znany był wtedy wilk do mięsa lub jakakolwiek inna maszynka ułatwiająca mielenie tego surowca. Ne znany był nawet nóż, a mięso rozdrabniano przy pomocy kamienia o ostrych krawędziach.

Dziś mięso również stanowi podstawę diety człowieka. Spożywamy je w wędlinach po zmieleniu wilkiem do mięsa, jak i pieczemy lub gotujemy w kawałkach. Warto spożywać mięso, gdyż jest ono dostarczycielem pełnowartościowego białka. W suchej masie posiada go średnio 76 procent.

Wilka do mięsa znajdziesz w ofercie Gastroprodukt.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here