Jak zarządzać magazynami?

Techniki kontroli zapasów

Istnieje szereg różnych technik stosowanych przez dystrybutorów hurtowych, aby zapewnić, że ich kontrola zapasów maksymalizuje wydajność i rentowność. Poniżej przedstawiono kluczowe techniki kontroli zapasów dla hurtowników i dystrybutorów dóbr trwałego użytku:

1) Ustanowienie rocznych zasad magazynowania

Kierownictwo musi określić maksymalny i minimalny poziom zapasów i zapasów, które muszą być przechowywane w magazynie lub w całej sieci lokalizacji magazynowych. Kierownictwo musi również ustalić zoptymalizowane poziomy powtórnego zamówienia, poziomy zapasów bezpieczeństwa (poniżej których dostawa nie może spaść) i średni poziom zapasów, aby zapewnić pokrycie kosztów.

2) Przygotowanie budżetów inwentaryzacyjnych

Wiele organizacji ma roczny budżet na inwentaryzację i zazwyczaj przygotowuje się je z dużym wyprzedzeniem przed zamówieniem zapasów. Budżety powinny uwzględniać całkowity koszt posiadania w celu utrzymywania zapasów pod ręką podczas tegorocznego okresu rozliczeniowego. Obejmuje to koszty materiałów, stałe koszty operacyjne, koszty transportu, koszty logistyki, koszty redystrybucji i dodatkowe koszty dodatkowe, które przyczyniają się do całkowitego kosztu posiadania.

3) Utrzymanie stałego systemu zapasów

Program magazynowy i jego „automatyczny system inwentaryzacji”, ta metoda ma na celu stałe śledzenie ilości i wartości każdego magazynowanego towaru. Wielu dystrybutorów hurtowych wykorzystuje kombinację planowania zasobów przedsiębiorstwa (ERP) lub systemu zarządzania magazynem (WMS) w połączeniu z rozwiązaniem optymalizacji zapasów, takim jak EazyStock, w celu optymalizacji stanów magazynowych. Większość technologii ERP i WMS ma problemy z utrzymaniem niskich kosztów i wysokimi cenami usług, dlatego oprogramowanie optymalizacyjne może być tak cenne dla procesów operacyjnych.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

Post Author: lukasnet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *